Verksamhetsberättelse 2023 Ringarums Hembygdsförening

INLEDNING/SAMMANFATTNING

Årets publika aktiviteter

Verksamhetsåret startade i samband med vårt årsmöte i mars.

Sagostigen hade sin säsongspremiär under påskhelgen och lockade då många äggletande barn och deras familjer till Hembygdsberget. Under året har Sagostigen haft två olika teman – Tidningen Bamse 50 år och Emil i Lönneberga 60 år. Vår populära Sagostig kan besökas på egen hand vid valfri tidpunkt och den bidrar – förutom den vackra platsen – till att vi kan glädja oss åt många spontanbesökare på Hembygdsberget.

Valborgsmässoafton firades som brukligt på Hembygdsberget med eld, sång av Viskören och Cantuskören och ett mycket fint vårtal av Britt Olausson. Kvällen blev välbesökt och köerna ringlade sig långa utanför korv- och lottkioskerna, kaffestugan och loppis.

En vacker dag i maj guidade Kent-Åke Lindqvist och Håkan Nilsson en kulturhistorisk vandring genom de centrala delarna av Ringarum. Arrangemanget som var gemensamt med Gusums hembygdsförening lockade många intresserade. De medhavda fikakorgarna plockades fram vid ett stopp hos Sionförsamlingen i Ringarum, som öppnade upp sin trädgård för ändamålet – uppskattat!

I juni firades en ekumenisk gudstjänst på Hembygdsberget. Den kvällen var både regnig och tämligen kylig, men vad gjorde väl det när sångglädjen bland de församlade var så stor att kaffestugans tak nästan lyfte. En knapp vecka senare rustades till traditionellt midsommar-firande. Publikdragande arrangemang båda två. Detsamma gäller friluftsgudstjänsten som hölls i föreningens kapell/lusthus i Fyllingarum i mitten av augusti.

Helgen den 15 och 16 juli firade vi att vår förening fyllde 90 år 2023. På lördagen hölls en auktion med Kent-Åke Lindqvist och Håkan Nilsson som utropare. Söndagen blev en festdag med underhållning av musikskolans elever och lärare och med högtidstal av Per Hollertz. I kaffestugan erbjöds det tårtbuffé dagen till ära.

Det har hållits Öppet Hus på Hembygdsberget dels i samband med Östgötadagarna (första helgen i september) och Öppet arkiv hölls på allhelgonadagen. Tyvärr lockade dessa arrangemang endast ett fåtal besökare.

2023 kunde vi återigen traditionsenligt arrangera Tomtar på loftet lördagen före första advent.

Studiecirkel i släktforskning har pågått under året under ledning av Ann-Christine Larsson.

Tre arbetsdagar – vår, sommar och höst – har varit öppna för medlemmar att delta i.

Baljaföreningen anordnar dels Baljadagen första lördagen i augusti, dels en Julmarknad lördagen före andra advent. Vid båda tillfällena har föreningen deltagit med lotterier och loppis.

Ej datumangiven föreläsning med Lars Ekeman senareläggs i avvaktan på att hans bok ska ges ut.

Styrelsen och övriga uppdrag

Styrelsen har bestått av Karin Folkesson (ordförande), Birgitta Andersson (vice ordförande), Bo Svensson (kassör), Berit Hedlund (sekreterare), samt ledamöterna Albin Lindqvist, Kerstin Rönnlöf, Kenneth Sjögren, Gunnar Malm och Åsa Samuelsson. Roger Eriksson och Maria Strömbäck Adolfsson har varit suppleanter.

Styrelsen har haft tolv protokollförda möten under verksamhetsåret. Årsmötet hölls söndagen den 12 mars 2023 i församlingshemmet.

Jan-Olof Andersson och Peter Alexandersson har varit föreningens revisorer och Sven Olsson och Martin Jemsö har varit revisorssuppleanter.

Valberedningen har bestått av Hans Andersson (sammankallande) samt Christina Ährlin och Karin Ottosson Borgh.

Arbetsgrupper

Gunnar Malm och Rune Karlsson har varit sammankallande i byggnadsvårdskommittén. Utöver dessa båda har Kenneth Sjögren, Kent-Göran Karlsson, Hans-Göran Svensson och Rolf Dahlgren ingått i kommittén.

Eva Malm har varit sammankallande i festkommittén där även Inga Wester, Birgitta Andersson, Solvig Hoff-Österholm, Ann-Christine Larsson, Anettie Walestad, Gun Gustavsson, Anna Wall, Marianne Roos, Lisbeth Svanborg, Inger Karlsson, Maria Westas Nilsson, Yvonne Sandberg och Ingegerd Hermansson ingått.

Åsa Samuelsson har varit sammankallande i gruppen med ansvar för trädgård mm. I gruppen har även Berit Hedlund, Kent-Göran Karlsson och Inger Karlsson ingått.

Birgitta Svensson har varit sammankallande i gruppen med ansvar för barnverksamhet, där också Birgitta Andersson, Eva Britt Karlsson och Anders Petersson ingått.

Övriga uppdrag inom föreningen

Lotteriansvar: Ingegerd Karlsson
Ombud Bygdekommittén: Åsa Samuelsson
Ombud Östergötlands museum: Kenneth Sjögren
Arkivansvar: Albin Lindqvist, Bertil Gustafsson och Berit Hedlund
Dokumentationsansvar och redaktion Baljabladet: Albin Lindqvist
Loppmarknadsansvar: Kerstin Rönnlöf och Åsa Samuelsson
Brandskyddsansvar: Gunnar Malm
Föremålsansvar: Kenneth Sjögren och Albin Lindqvist
Medlemsregisteransvar: Bo Svensson och Bertil Gustafsson
Medlemsvärvaransvar: Bertil Gustafsson
Föreningens hemsida: Bertil Gustafsson
Föreningens Facebooksida Albin Lindqvist och Harriet Weibo

Föreningens ekonomi

Föreningens inkomster utgörs i huvudsak av medlemsavgifterna.

Till detta kommer försäljning vid arrangemang, gåvor samt bidrag, som i förekommande fall beviljas föreningen. Föreningen har 2023 beviljats bidrag av Sällskapet Fattiga Barns Vänner utöver kommunens kulturbidrag. Minnesgåvor har inkommit till föreningen, vilket är ett välkommet tillskott till föreningens ekonomi. Vi hyr också ut hembygdsgården då vi själva inte använder den för arrangemang och även under 2023 har det varit rekordmånga som hyrt, vilket är bra för såväl ekonomi som ur marknadsföringssyfte. Ett antal värdefulla gåvor har liksom tidigare år skickats in från Sagostigsbesökare och andra spontanbesökare – ”många bäckar små…”

Under verksamhetsåret 2023 lockade både valborgsmässofirandet och midsommarfirandet många besökare som var beredda att köpa lotter, korv och fika och att göra fynd i vår Loppis. I samband med vårt 90-årsfirande i mitten av juli inbringade såväl auktion som festdagen pengar till vår kassa.

Fortfarande är det stora engagemang och de många ideella arbetstimmar som medlemmarna bidrar med en helt avgörande förutsättning för föreningens möjlighet att fortleva, vid sidan av goda relationer till lokala entreprenörer och näringsidkare.

Medlemmar och information

Vid årsskiftet 2023/2024 uppgick medlemsantalet till 427 st samt sju organisationer som valt att förvara sina arkiv hos Hembygdsföreningen.

Vi sprider information om vår verksamhet genom medlemsskriften Baljabladet och via vår hemsida. Publicering finns också på Facebook.

Medlemsskriften Baljabladet har utkommit med tre nummer.

Hembygdsföreningen är medlem i Östergötlands Hembygdsförbund och Hembygds-föreningens byggnader och inventarier är försäkrade hos Sveriges hembygdsförbund genom Hembygdsförsäkringen. Våra arkivalier är försäkrade genom Östergötlands Arkivförbund i Länsförsäkringar Östgöta.

Antalet följare av vår Facebook-sida ökade under året från 788 till 830. Facebook har fortsatt varit ett viktigt redskap för att kommunicera, inte minst för att nå en yngre målgrupp. Under 2023 publicerades 32 inlägg varav de som nått störst räckvidd är följande:

2023-03-18, 6 931 personer, Reklam för säsongsöppning av vår Sagostig. 2023-07-06, 3 563 personer, Inbjudan till vårt 90-årsjubileum. 2023-06-16, 2 184 personer, Inbjudan till vårt midsommarfirande. I Facebook-gruppen Du vet att du är från Ringarum om… har ett antal lokalhistoriska bilder delats ur samlingarna. Antalet medlemmar i gruppen var 1 167 st vid årsskiftet 2023-2024 (ökning med 21 st).

Byggnader och tomtmark m.m.

Vården av våra byggnader har följt vår vård- och underhållsplan. Medlemmarna i byggnads-vårdsgruppen har träffats kontinuerligt för att arbeta med detta. Utöver det ständigt pågående underhållsarbetet har det i år ägnats engagemang och tid åt att bygga en ny mellanvägg i museibyggnaden och att förse dansbanan med skydd mot väder och vind även på dess östra sida. Två belysningsstolpar har satts upp för att ge ljus på den stora parkeringen vid arrangemang under den mörkare delen av året.

Säsongspremiären för den populära Sagostigen hölls i samband med påsklovet och därefter kunnat besökas på valfri tid. Några av installationerna och hela tipspromenaden har blivit utbytt mitt i säsongen för att locka till återbesök. Barngruppen har vidareutvecklat området i anslutning till kåtan och nu finns där bl.a. både en fin kiosk och trevliga sittmöbler för både små och stora.

Trädgårdsgruppen har som vanligt skött såväl det löpande underhållet av tomtmarken som slyrensning mm. Det är också den här gruppen som ser till att det finns välkomnande blommor på flera platser på Hembygdsberget och att det flaggas när det är allmänna flaggdagar.

Samlingar m.m.

Arbetet med att sortera och strukturera upp föreningens föremålssamlingar är ständigt pågående. Vi hoppas både kunna göra förteckningar över samlingarna sökbara och att fortsättningsvis endast behålla föremål som är antingen unika i sitt slag eller har en historia som berättar Ringarums historia.

Det har genom åren funnits många flitiga fotografer i Ringarum och många glasplåtar och negativ förvaras av hembygdsföreningen. Under året har en del arbete ägnats åt att förbereda digitalisering av föreningens stora bildskatt.

Loppmarknad

Intresset för Loppmarknaden på Hembygdsberget är fortsatt mycket stort. Saker skänks oavbrutet till föreningens Loppmarknaden. Det är mycket roligt men det gör också att de ansvariga har fått lägga ett oräkneligt antal ideella timmar på att få allt att fungera. Försälj-ningen under 2023 har varit bra och auktionen av skänkta saker bidrog till att även inflödet av medel blev gott.

Arkivet

Arbetet med att långsiktigt säkerställa det lokala kulturarvet och hålla det tillgängligt är en viktig del av föreningens verksamhet. Under året hämtades eller mottogs sju leveranser av såväl nya arkiv som komplement till befintliga. Här kan nämnas handlingar efter Ringarums husmodersgymnastik, Ringarums Lottakår och en större fotosamling efter Gunnel Wass bestående av 37 fotoalbum.

Under slutet av året påbörjades skanning av negativ ur ringarumsfotografen Harald Bäckstrands samling. Vidare inleddes arbetet med ett register över bränder och andra liknande tillbud i Ringarumstrakten, som en följd dels av leveransen av brandkårsmaterial 2022 och de tragiska bränder som under 2023 drabbade Ringarum.

I redovisningssystemet Visual Arkiv har inget arbetet skett under året. Där finns totalt 158 arkivförteckningar. Förteckningarna består av sammanlagt 927 serier och volymer. Visual Arkiv är kopplat till Nationell Arkivdatabas, NAD, där arkivförteckningarna görs sökbara på internet. Antalet besök i arkivet uppgick till 17 st och antalet forskningsförfrågningar var 35 st.

Totalt förvaras cirka 235 arkivbildare omfattande beräknat 49 hyllmeter fördelat på vår egen arkivlokal på Hembygdsberget och i f.d. kyrkoarkivet som vi hyr av Svenska kyrkan. För arkivets del kom 2023 att bli ett år med begränsat verksamhet vilket märks i färre leveranser och att inget ordnings- och förteckningsarbete pågått. Orsaken beror på att en av våra arkivansvariga inte haft möjlighet att prioritera hembygdsarkivet i lika stor utsträckning som tidigare.

Avslutning

Hembygdsföreningens verksamhet bygger på ideellt arbete som utförs av medlemmar, arbetsgrupper och andra intresserade. Från styrelsens sida vill vi rikta ett stort och varmt tack för de insatser som gjorts under året.

Styrelsen vill också tacka sponsorer och det lokala näringslivet som fortsätter att visa oss mycket stor generositet.

Ringarum i februari 2024

Karin Folkesson Birgitta Andersson Bo Svensson

Berit Hedlund Kenneth Sjögren Albin Lindqvist

Kerstin Rönnlöf Gunnar Malm Åsa Samuelsson