Verksamhetsberättelse 2022 Ringarums Hembygdsförening

Årets publika aktiviteter

Äntligen fick vi ett ”normalt” verksamhetsår igen! De centralt utfärdade restriktionerna som funnits med anledning av den långvariga Coronapandemin släpptes tidigt under året och vi kunde hålla vårt årsmöte som brukligt i mars.

I vanlig ordning hölls valborgsmässofirande på Hembygdsberget med eld, sång av Viskören och Cantuskören och ett tänkvärt vårtal av vår församlingspräst Jacob Sernheim. Det märktes att det nu var ett riktigt ”sug” efter att få träffas igen och köerna ringlade sig långa utanför korv- och lottkioskerna, kaffestugan och loppis.

Albin Lindqvist, Håkan Nilsson och Kent-Åke Lindqvist tog oss en vacker majsöndag med på en intressant kulturhistorisk vandring i närheten av Yxningens camping. Arrangemanget delades med Gusums hembygdsförening och det lockade långt över 100 deltagare.

I juni firades en ekumenisk gudstjänst på Hembygdsberget innan det ett par veckor senare rustades till traditionellt midsommarfirande. Publikdragande arrangemang båda två. Detsamma gäller friluftsgudstjänsten som hölls i föreningens kapell/lusthus i Fyllingarum i mitten av augusti.

I juli hade vi planerat för en bakluckeloppis på Hembygdsberget. Tyvärr visade sig intresset svalt, så vi beslutade oss för att ställa in aktiviteten.

Det har hållits Öppet Hus på Hembygdsberget dels i samband med Östgötadagarna (första helgen i september), dels i samband med Valdemarsviks Kultur- och skördefestival (första helgen i oktober). Den 4 september berättade Margareta Spels om sina nya böcker om Rullerum och Ållebråta. Under Kultur- och skördefestivalen hade ett antal lokal aktörer bjudits in för att informera och för att sälja av sina alster och produkter.

Öppet arkiv hölls på allhelgonadagen. Förutom besök i föreningens arkiv fick vi besök av Lars Ekeman som livfullt berättade om sin kommande bok som rör det Burenskiöldska fideikommiset.

Traditionsenligt brukar vi arrangera Tomtar på loftet lördagen före första advent. 2022 blev vi dock tvungna att ställa in aktiviteten p.g.a. alltför stor snömängd, som utan tjäle i marken gjorde det omöjligt att ordna parkeringsplatser för våra besökare.

Sagostigen kan besökas vid valfri tidpunkt och den bidrar – förutom den vackra platsen – till att vi kan glädja oss åt många spontanbesökare på Hembygdsberget.

Studiecirkel i släktforskning har pågått under av året.

Tre arbetsdagar – vår, sommar och höst – har varit öppna för medlemmar att delta i.

Baljaföreningen anordnar dels Baljadagen sista lördagen i juli, dels en Julmarknad lördagen före andra advent. Vid båda tillfällena har föreningen deltagit med lotterier och loppis.

Styrelsen och övriga uppdrag

Styrelsen har bestått av Karin Folkesson (ordförande), Birgitta Andersson (vice ordförande), Bo Svensson (kassör), Berit Hedlund (sekreterare), samt ledamöterna Albin Lindqvist, Kerstin Rönnlöf, Kenneth Sjögren, Gunnar Malm och Håkan Nilsson. Åsa Samuelsson och Harriet Weibo har varit suppleanter.

Styrelsen har haft tolv protokollförda möten under verksamhetsåret. Årsmötet hölls söndagen den 20 mars 2022 i församlingshemmet.

Jan-Olof Andersson och Peter Alexandersson har varit föreningens revisorer och Sven Olsson och Martin Jemsö har varit revisorssuppleanter.

Valberedningen har bestått av Hans Andersson (sammankallande) samt Christina Ährlin och Karin Ottosson Borgh.

Arbetsgrupper; Gunnar Malm och Rune Karlsson har varit sammankallande i byggnadsvårdskommittén. Utöver dessa båda har Kenneth Sjögren, Kent-Göran Karlsson, Hans-Göran Svensson och Rolf Dahlgren ingått i kommittén.

Eva Malm har varit sammankallande i festkommittén där även Inga Wester, Barbro Svahn (fram till sin bortgång), Birgitta Andersson, Inga Ericsson, Solvig Hoff-Österholm, Ann-Christine Larsson, Anettie Walestad, Gun Gustavsson, Anna Wall, Susanne Rosengren, Marianne Roos, Lisbeth Svanborg, Inger Karlsson och Maria Westas Nilsson ingått.

Åsa Samuelsson har varit sammankallande i gruppen med ansvar för trädgård mm. I gruppen har även Berit Hedlund och Kent-Göran Karlsson ingått.

Birgitta Svensson har varit sammankallande i gruppen med ansvar för barnverksamhet, där också Birgitta Andersson, Eva Britt Karlsson, Anders Petersson och Ingegerd Fyhrman ingått.

Övriga uppdrag inom föreningen

Lotteriansvar: Ingegerd Karlsson
Ombud Bygdekommittén: Åsa Samuelsson
Ombud Östergötlands museum: Kenneth Sjögren
Arkivansvar: Albin Lindqvist, Bertil Gustafsson och Berit Hedlund
Dokumentationsansvar och redaktion Baljabladet: Albin Lindqvist
Loppmarknadsansvar: Kerstin Rönnlöf och Åsa Samuelsson
Brandskyddsansvar: Gunnar Malm
Föremålsansvar: Kenneth Sjögren och Albin Lindqvist
Medlemsregisteransvar: Bo Svensson och Bertil Gustafsson
Medlemsvärvaransvar: Bertil Gustafsson
Webbansvar: Bertil Gustafsson

Föreningens ekonomi

Föreningens inkomster utgörs i huvudsak av medlemsavgifterna.

Till detta kommer försäljning vid arrangemang, gåvor samt bidrag, som i förekommande fall beviljas föreningen. Föreningen har 2022 beviljats bidrag av Sällskapet Fattiga Barns Vänner utöver kommunens kulturbidrag. Ett extra föreningsbidrag har även influtit från kommunen. Liksom tidigare år har minnesgåvor inkommit till föreningen, vilket blir ett välkommet tillskott till föreningens ekonomi. Vi hyr också ut hembygdsgården då vi själva inte använder den för arrangemang och under 2022 har det varit rekordmånga som hyrt, vilket är bra för såväl ekonomi som ur marknadsföringssyfte. Ett antal värdefulla gåvor har även i år skickats in från Sagostigsbesökare och andra spontanbesökare – ”många bäckar små…”

Verksamhetsåret 2022 blev lite mera av ett ”normalt” år med arrangemang av skiftande karaktär. Valborgsmässofirandet och midsommarfirandet lockade båda många besökare som var beredda att köpa lotter, korv och fika och att göra fynd i vår Loppis. Kulturvandringen i maj och föreläsningen i november inbringade också lite pengar i form av frivilliga bidrag till föreningen.

Fortfarande är det stora engagemang och de många ideella arbetstimmar som medlemmarna bidrar med en helt avgörande förutsättning för föreningens möjlighet att fortleva, vid sidan av goda relationer till lokala entreprenörer och näringsidkare.

Medlemmar och information

Vid årsskiftet 2022/2023 uppgick medlemsantalet till 447 st samt sju organisationer som valt att förvara sina arkiv hos Hembygdsföreningen.

Vi sprider information om vår verksamhet genom medlemsskriften Baljabladet och via vår hemsida. Publicering finns också på Facebook.

Medlemsskriften Baljabladet har utkommit med tre nummer.

Hembygdsföreningen är medlem i Östergötlands Hembygdsförbund och Hembygds-föreningens byggnader och inventarier är försäkrade hos Sveriges hembygdsförbund genom Hembygdsförsäkringen. Våra arkivalier är försäkrade genom Östergötlands Arkivförbund i Länsförsäkringar Östgöta.

Antalet följare av vår Facebook-sida ökade under året från 664 till 788. Facebook har fortsatt varit ett viktigt redskap för att kommunicera, inte minst för att nå en yngre målgrupp. Under 2022 publicerades 30 inlägg varav de som nått störst räckvidd är följande:

2022-03-26, 7 473 personer, Reklam för säsongsöppning av vår Sagostig. 2022-04-27, 3 834 personer, Reklam för Lokalhistorisk vandring vid Yxningens camping. 2022-10-21, 2 619 personer, Reklam för Föreläsning om det Burenskiöldska fideikommisset I Facebook-gruppen Du vet att du är från Ringarum om… har ett antal lokalhistoriska bilder delats ur samlingarna. Antalet medlemmar i gruppen var 1146 st vid årsskiftet 2022-2023 (ökning med 42 st).

Byggnader och tomtmark m.m.

Vården av våra byggnader har följt vår vård- och underhållsplan. Medlemmarna i byggnads-vårdsgruppen har träffats kontinuerligt för att arbeta med detta. Utöver underhållsarbetet har det i år ägnats engagemang och tid åt att förändra och omdisponera befintliga lokaler/byggnader. Gruppen har också byggt en permanent möbelgrupp på berget sydväst om loftboden – platsen är vald för att ge alla våra spontanbesökare en riktigt fin vy över Norrby och ”Ringarume balj”.

Säsongspremiären för den populära Sagostigen hölls i samband med påsklovet och redan under detta och den efterföljande påskhelgen kunde ett stort antal besökare räknas in. Under 2022 har Alfons Åbergs 50-års-jubileum uppmärksammats utefter Sagostigen. Inför arrangemanget Tomtar på loftet (som vi tyvärr blev tvungna att ställa in) hade en mängd tomtar kommit på besök till Sagostigen.

Trädgårdsgruppen har som vanligt skött såväl det löpande underhållet av tomtmarken som slyrensning mm. Det är också den här gruppen som ser till att det flaggas på Hembygdsberget när det är allmänna flaggdagar. En uppskattad gest eftersom Hembygdsbergets flaggstång syns vida omkring.

Samlingar m.m.

Arbetet med att sortera och strukturera upp föreningens föremålssamlingar är ständigt pågående. Vi hoppas både kunna göra förteckningar över samlingarna sökbara och att fortsättningsvis endast behålla föremål som är antingen unika i sitt slag eller har en historia som kan intressera besökare.

Det har genom åren funnits många flitiga fotografer i Ringarum och glädjande nog har många glasplåtar och negativ skänkts till hembygdsföreningen. Mycket tid har även under 2022 ägnats åt att förbereda digitalisering av föreningens stora bildskatt.

Loppmarknad

Intresset för Loppmarknaden på Hembygdsberget är mycket stort. Inflödet av skänkta saker till Loppmarknaden fortsätter att öka. Det är mycket roligt men det gör också att de ansvariga har fått lägga ett oräkneligt antal ideella timmar på att få allt att fungera. Försäljningen under 2022 har varit förhållandevis god nu när vi återigen har kunnat ha ett antal arrangemang.

Arkivet

Arbetet med att långsiktigt säkerställa det lokala kulturarvet och hålla det tillgängligt är en viktig del av föreningens verksamhet. Under året hämtades hela 47 leveranser av såväl nya arkiv som komplement till befintliga. Här kan nämnas handlingar efter Ringarums första affär som låg i Torp, handlingar efter Ringarums Busstrafik, handlingar från nedlagda Ringarums Rödskorskrets, negativ efter Foto-Rune Svensson med efterträdare och handlingar till Sverkersholms gårdsarkiv.

Under året har även fler negativ och fotografier hämtats vid ett par tillfällen i Torshälla hos Barbro Abrahamsson efter hennes pappa, ringarumsfotografen Harald Bäckström. Extra roligt är att flera register över foton och negativ påträffades, som kommer underlätta framtida identifiering av motiv. Årets sista leverans bestod av handlingar efter Ringarums brandkår, vilket kompletterar det material som hämtades i brandstationen när den lades ner.

I redovisningssystemet Visual Arkiv finns totalt 158 arkivförteckningar, varav 8 nya under året. Förteckningarna består av sammanlagt 927 serier och volymer (20 nya under året). Visual Arkiv är kopplat till Nationell Arkivdatabas, NAD, där arkivförteckningarna görs sökbara på internet. Antalet besök i arkivet uppgick till 22 st och antalet forsknings-förfrågningar var 52 st.

Totalt förvaras cirka 230 arkivbildare om beräknat 47 hyllmeter fördelat på vår egen arkivlokal på Hembygdsberget och i f.d. kyrkoarkivet som vi hyr av Svenska kyrkan. Även under det här året har det varit extra fokus på historiskt bildmaterial och viss digitalisering har skett. Vi har fortsätt att lägga ut historiska bilder på internet i databasen Topotek Östergötland, under året tillkom 131 st registrerade poster, däribland 119 skannade glasplåtar efter Einar Törngren. Vi har också digitaliserat gamla ljudinspelningar med sotaren Axel Wiboms intervjuer med de gamla Ringarumsborna Alva Sandell i Sätterbo, Henrik Andersson i Kvarngården, Sigrid ”Siggan” Johansson i Tolsum och Paul Sandberg i Ringarum. Därtill har en inspelad intervju av Albin Lindqvist med Inga Söderqvist i Ringarum gjorts tillgänglig i Topotek Östergötland.

Avslutning

Hembygdsföreningens verksamhet bygger på ideellt arbete som utförs av medlemmar, arbetsgrupper och andra intresserade. Från styrelsens sida vill vi rikta ett stort och varmt tack för de insatser som gjorts under året.

Styrelsen vill också tacka sponsorer och det lokala näringslivet som fortsätter att visa oss mycket stor generositet.

Ringarum i februari 2023

Karin Folkesson Birgitta Andersson Bo Svensson

Berit Hedlund Kenneth Sjögren Albin Lindqvist

Kerstin Rönnlöf Gunnar Malm Håkan Nilsson