ÅTERKOMMANDE VERKSAMHETER

VALBORGSMÄSSOAFTON

Valborgsmässofirandet den sista april är ett traditionsenligt arrangemang på Hembygdsberget varje år. Förutom en värmande brasa bjuds det på vårtal och sång av kyrkokören. Efteråt kan man gå till serveringen i kaffestugan där elden i den den öppna spisen skapar en gemytlig stämning.

SPELSTÄMMAN

Traditionen med den årliga spelstämman är nu tillbaka igen efter uppehåll året 2005. Detta populära arrangemang kan vid fint väder samla bortåt tusentalet besökare. Programmet börjar med att en av spelmännen leder allspelet på dansbanan. Då kan alla som har ett instrument med sig vara med i de låtar som framföres. Senare följer scenuppträdande för olika grupper enligt en självupptecknad spellista. Hela tiden förekommer också buskspel i olika konstellationer här och där på berget. Dragspel, fioler och nyckelharpor är de instrument som brukar dominera, men även durspel, gitarrer och andra instrument förekommer. För de som föredrar lugnare musik och kanske vill sjunga med i folkkära visor finns visstugan öppen under vissa tider. Ofta innehåller programmet också underhållning av någon eller några särskilt inbjudna gäster inom området sång, musik, dans eller liknande. Sedan 2006 är det Ringarums hembygdsförening som tillsammans med Hemgårdens folkdanslag svarar för arrangemanget. För år 2020 är ingen Spelstämma planerad så det blir åter ett uppehåll. Om det blir temporärt eller bestående får framtiden utvisa.

TORP- OCH NATURVANDRING

De senaste åren har det vid flera tillfällen arrangerats vandringar av olika slag, vilket vid fint väder lockar många deltagare. Förutom nyttig motion får deltagarna också historisk kunskap om de lokala förhållanden som gällde för våra förfäder, då vandringarna alltid leds av en på området kunnig ciceron. Sträckan brukar vara omkring 2 till 8 kilometer oftast i lätt terräng, och på halva vägen göres uppehåll för att inta matsäck eller köpa korv och dryck som föreningen ibland ordnar med.

MIDSOMMARAFTON

En folkkär tillställning är familjefesten på midsommarafton. Den brukar börja på eftermiddagen då stången kläds med blommor och blad. Därefter reses den och tillsammans med musikanter och lekledare bjuds det upp till dans och ringlekar för både stora och små. Sedan 2005 finns det också tak över dansbanan så numera kan festen fortsätta oberoende av hur vädret är.

UTHYRNING OCH BARNPROGRAM

Kaffestugan vid hembygdsgården brukar ofta hyras ut till privatpersoner och till grupper som har skol- och konfirmandträffar och liknande. Vid alla större arrangemang hålles också muséet öppet. På senare år har det även ordnats med uppskattade aktiviteter anpassade för personer i de lägre åldrarna, såsom Sagovandring för barn, och när julen närmar sig arrangeras varje år Tomtar på loftet.

STUDIECIRKLAR

Många studiecirklar inom olika områden har genom åren ordnats av föreningen. En studiecirkel om Ringarum på 1900-talet har pågått i flera år. Den har blivit mycket populär och målsättningen är att det digra material som insamlats någon gång skall sättas ihop och ges ut i bokform. Släktforskning är ett ämne som också pågått under flera år och fortfarande samlar några deltagare.